Tebu top expeditie

Deze tour voert u van Galibi aan de Oceaan met zijn Schildpadden via de rivieren naar Palumeu om te eindigen bij de Tepu top. Tijdens de rivieren expeditie kunt u genieten van de Marowijne, Lawa en de Tapanahonie Rivier. U vaart door fascinerende stroomversnellingen en laat zich masseren door het snelstromende water. De 374m hoge kale Tebu Top wordt beklommen, vanwaar u geniet van het uitzicht over de jungle. U bezoekt twee bosnegergemeenschappen en u gaat over de machtige Gran Holo soela naar de gemeenschappen van de Wayana en de Trio indianen. U maakt op boeiende wijze kennis met het traditionele leven in dit gebied.

Dag 1 Paramaribo – Albina – Galibi

In de ochtend vertrekt u vanuit Paramaribo naar de grensplaats Albina, waar u overstapt in een korjaal die stroomafwaarts vaart richting de Atlantische Oceaan. Het inheemse dorp Galibi is het eerste dorp dat u tijdens deze reis bezoekt. Hier krijgt u een goede indruk van de leefwijze van één van de vele bevolkingsgroepen die Suriname rijk is. Na het bezoek is het nog een klein stukje varen naar de Awarana Lodge, dat is gelegen in het natuurreservaat. In de namiddag kunt u een mooie strandwandeling maken of in de monding van de rivier een bad nemen in de Atlantische oceaan.

albina1Dag 2  Galibi -Natuurreservaat

Vandaag maakt u een dorpswandeling en zult u kennismaken met de bewoners en hun cultuur. Verder kgalibi2unt u de dag gebruiken om uit te rusten, te zwemmen of te zonnen. Vanuit de lodge kunt u eentueel ook nog flamingo’s en dolfijnen waarnemen. Tijdens het avondeten wordt de tijd van vertrek naar het Galibi natuurreservaat: Babunsanti doorgegeven. Tijdens dit avondbezoek gaat u op zoek naar zeeschildpadden, die dan het strand opkomen om eieren te leggen. Het strand bij Galibi is bekend doordat hier de grootste zeeschildpadden ter wereld hun eieren komen leggen. Het legseizoen is van februari tot en met augustus. De Lederschildpadden (Dermochelys coriacea) kunnen groeien tot een lengte van 2.50 meter. Met een klein beetje geluk kunt u enkele van deze exemplaren te zien krijgen.

Dag 3 . Galibi – Albina – Wadaa

Vanuit Galibi varen wij terug naar de grensplaats Albina. Hier stapt u over op de korjalen die u zullen vervoeren over de Marowijne rivier. Op deze tocht zullen we naar de Paramaccaners, Auccaners en de Aluku, stammen gaan, gesticht door negerslaven uit Afrika, die gevochten hebben voor vrijheid en zelfstandigheid. De Marowijne rivier gonst van bedrijvigheid. Bootjes varen af en aan. Het eerste gedeelte van de rivier heeft geen stroomversnellingen. Geniet dus van de bedrijvigheid en later van de rust en de aantrekkingskracht van het oerwoud. Na ongeveer 50 kilometer komt u de eerste stroomversnelling tegen, de Armina vallen. De bootsman en kulaman zorgen ervoor dat u veilig door de stroomversnelling komt en arriveert bij het vakantie oord Wadaa. De rust hier maakt een einde aan alle stress. Hier is ook de eerste kennismaking met de lokale samenleving.

Dag 4 Wadaa – Tjon Tjon

Per korjaal vervolgen wij de tocht over spectaculaire soela’s (stroomversnellingen) zoals: Mambari, Singa tete en Poligoedoe. Deze stroomversnellingen vragen veel kundigheid en ervaring van de bootslieden. Na de stroomversnellingen komen we aan bij de plaats Stoelmanseiland, gesticht door de Nederlandse meneer Stoelman.

binnenland

 We verkennen het eiland dat ligt bij de samenvloeiing van de Lawa en Tapanahonie rivier gebied. Stoelmanseiland was ook het voormalige hoofdkwartier van Ronnie Brunswijk gedurende de binnenlandse oorlog (1986 – 1991). Na het bezoek aan Stoelmanseiland vervolgen wij de tocht naar de Tjon Tjon.

Dag 5  Tjon Tjon – Drietabbetje

‘s Morgens na het ontbijt gaan we een stevige boswandeling maken met als einddoel een waterval aan de voet van het Lelygebergte; de wandeling zal ongeveer 4 uur duren. Na de lunch en een zwempauze varen we door richting Drietabbetje. We brengen een bezoek aan de Granholo Soela. Via een voetpad is het mogelijk om de soela aan de andere kant te bereiken. Daar stappen we weer in onze korjaal voor een ander prachtig deel van de Tapanahonie rivier. We varen naar het grootste Auccaanse dorp Drietabbetje, de residentie van grootopperhoofd granman Gazon.

Dag 6  Drietabbetje – Apetina.

s’Morgens vertrekken wij uit Drietabbetje en verlaten het gebied van de bosnegers. Onderweg worden egranborier verschillende stops gemaakt voor dorpsbezoekjes, een frisse duik in het water en voor het strekken van de benen. De traditie is dat wij even stoppen bij Granborie, het verste dorp van de bosnegers, om het doel van onze tocht aan het dorpshoofd door te geven. Wij varen over de Granborie soela (stroomversnelling) verder. Afhankelijk van de waterstand stappen we uit de boot om met vereende krachten de boot te slepen over de soela om verder te kunnen gaan. In dit gebied zijn veel stroomversnellingen, waar de bootslieden u met een blinde precisie veilig doorheen varen naar Apetina (bij de bosneger bekend als Kamalua soela). Apetina ligt op een lage heuvel langs de rivieroever van de Tapanahonie. In dit dorp wonen ongeveer 250 Wayana indianen. We zullen bij hen overnachten.

Dag 7 en 8  Apetina- Tebu

In deze 2 dagentebu maakt u kennis met het leven van de Indianen (Inheemsen). U maakt gaat naar de werkende dorpsvrouwen en wij laten u mannen activiteiten zien. U wordt in Puleowine deelgenoot van het dagelijks leven van de Indianen. Vanuit Apetina brengen we ook een bezoek aan de kale 347m hoge Tebu (graniet) top, die vlak langs de Tapanahonie rivier in het oerwoud ligt. Na de klim kunt u lekker zwemmen in de Mangaanda-futu waterval.

 

 

Dag 9  Apetina – Tapahony camp

De dag om afscheid te nemen van de bovenwindse indianen. De lokalen zullen hun souvenirs en handenarbeid aan u aanbieden om te kopen, daarna worden wij uitgezwaaid. We varen nog verder de rivier op en overnachten in een lokale overnachtingsplaats.

Dag 10 en 11 Palumeu

Vandaag wordt u in de loop van de dag opgehaald door Mets. Zij zullen u naar Palumeu brengen. Daar wordt u begeleidt door de inheemse Indianen, deelnemen aan verschillende wandelingen door het moeilijk begaanbare oerwoud. De Indianen zullen u vertellen over de medicinale werking van de planten die te vinden zijn in het oerwoud. U kunt ook kiezen voor een boottocht naar de soela’s (stroomversnellingen). Uiteraard kunt u ook gewoon lekker in de hangmatten rusten of een verfrissend bad nemen in de soela. U overnacht 2 nachten in Palumeu in eenvoudige hutten met douche en WC.

Dag 12
In de namiddag vliegt u vanaf Palumeu terug naar Paramaribo. Aangekomen in Paramaribo wordt u naar uw accomodatie gebracht.

NB De vaste tourroute kan enigszins worden gewijzigd als de weersomstandigheden en / of waterstanden dat vereisen. Het gaat hierbij om uw veiligheid.