Kasikasima expeditie

Vanuit “Zorg en Hoop” vliegveld in Paramaribo, vliegt u naar Palumeu over het stroomgebied van de Suriname rivier. Als er geen wolken zijn, ziet u na vijf minuten links in de verte de aluinaardefabriek te Paranam. Hier wordt aluinaarde gemaakt uit de bauxiet, voor de export. Even later vliegt u over de Johan Adolf Pengel internationale luchthaven (ofwel ‘Zanderij’). Daarna komt het enorme Brokopondo stuwmeer in beeld. Het heeft een oppervlakte van 1600 km². Tussen het meer en het vliegtuig kunt u het natuurpark Brownsberg zien liggen. De “gaten” in het bos wijzen op goudwinning. Zuidelijk van het stuwmeer liggen langs de Boven Surinamerivier tientallen Saramaccaanse dorpen. U kunt zien tot hoe ver de wegen lopen. Vanaf Pokigron en Atyoni is er alleen nog vervoer mogelijk per korjaal of vliegtuig. De vliegvelden bij achtereenvolgens Laduani, Botopasi en Dyumu zijn goed te herkennen. De laatste 10 minuten raakt de Surinamerivier uit beeld, maar u ziet wel enkele bergtoppen, waarvan de puntige Rooseveltpiek (aan uw linkerhand) de meest opvallende is. Vlak voor de landing heeft u, zuidwaarts, zicht op het doel van uw reis: het brede Kasikasimagebergte.

kasikasima-1

Palumeu en Kasikasima
Het imposante, mysterieuze Kasikasimagebergte ligt hemelsbreed op 65 km van Palumeu. Dit Indiaans dorp ligt aan het begin van de Tapanahony rivier, waar de Palumeu- en de Boven-Tapanahony rivier samenvloeien. De rivieren worden gevoed door regenwater. In het regenseizoen kan het water wel 6 meter hoger staan dan in de droge tijd. Palumeu ligt op 170 meter boven de zeespiegel.

palumeu

De Tapanahony rivier stroomt naar het noordoosten en vormt 175 km verderop, samen met de Lawarivier, de Marowijnerivier. Dit is de natuurlijke grens met Frans Guyana. Nog eens 135 km noordwaarts mondt de Marowijne rivier, voorbij het grensdorp Albina, uit in de Atlantische Oceaan. Per korjaal (met buitenboordmotor) kost het 8 tot 12 dagen om van Albina naar Palumeu te varen.

palumeu1

 Vooral bij laag water zijn de vele, grote stroomversnellingen moeizaam te passeren. Maar met het vliegtuig komt u na ongeveer 65 minuten op Palumeu aan!
Vanaf Palumeu vaart u per korjaal in twee dagtrips naar de berg Kasikasima.

kasikasima2

De accommodatie
Deelnemers aan de Kasikasimatour overnachten in de groepsaccommodatie. Er zijn vijf slaapkamers onder 1 dak met één- en tweepersoonsbedden met gemeenschappelijke toilet en douche. ’s Avonds en ‘s nachts branden er olielampen op de gang, het terras en bij de toiletten. In de jungle lodges verderop verblijven de deelnemers van de Palumeu tour. Maaltijden worden klaargemaakt door plaatselijke koks/kokkinnen en geserveerd in het sfeervol “restaurant”. U kunt zich ook verpozen in de gezellige jungle bar-lounge. Op de heenreis per korjaal en aan de voet van de berg overnacht u in een overdekt hangmatkamp.

Het dorp Palumeu
In het dorp Palumeu wonen ongeveer 200 indianen. Twee stammen, de Trio’s en Wajana’s, leven er broederlijk samen, ondanks het taalverschil.palumeu3 Het dorp wordt bestuurd door een kapitein en enkele assistenten (basja’s). Net als hun voorouders maken dorpelingen voor hun levensonderhoud gebruik van wat de jungle te bieden heeft. Met jacht, visvangst en akkerbouw (“kostgrondjes”) voorzien ze in hun voeding, die bestaat uit knollen, fruit, vis en wild. Groenten staan niet op het menu. Het hoofdvoedsel is cassave. Veel bouwmaterialen en gebruiksvoorwerpen worden nog steeds uit het bos gehaald. Daarnaast kopen de plaatselijke bewoners tegenwoordig ook gebruiksartikelen in Paramaribo, zoals keukengerei, kleding, gereedschap, muziek, buitenboordmotoren en benzine. Toerisme levert een extra bron van inkomsten. De bewoners zijn blij met onze gasten en zijn nauw betrokken bij het tourprogramma. Het dorp heeft zijn eigen schooltje en poli.