Grote rivieren tour

Een boeiende, fascinerende en avontuurlijke expeditie via Galibi aan de kust over de Marowijne, Lawa en de Tapanahonyrivier tot aan Palumeu diep in het Amazoneregenwoud. Wilt u genieten van de fascinerende stroomversnellingen? Een kijkje nemen vanaf de 374 meter hoge kale Tebu Top of u lekker laten masseren door snelstromend water dan is deze spannende expeditie een echte aanrader!
De Drierivierenexpeditie is de perfecte combinatie van ontspanning, avontuur en cultuur. Bedwing enorme sula’s (stroomversnellingen), laat u masseren door snelstromend water, maak op boeiende wijze kennis met het traditionele leven in de dorpen en geniet van een adembenemend mooi uitzicht van de 374 meter hoge Tebutop. We eindigen in Palumeu, waar u kennis kunt maken met de cultuur van de gastvrije Wayana-Indianen.

Dag 1 : Paramaribo – Galibi
galibi4In de ochtend vertrek vanuit Paramaribo naar de grensplaats Albina, vervolgens wordt er overgestapt in een korjaal die stroomafwaarts vaart richting de Atlantische Oceaan. In Galibi krijgt u een goede indruk van de leefwijze van de inwoners uit een inheems dorp. Na dit bezoek is het maar een klein stukje varen naar de Awarana Lodge, die is gelegen in het Natuurreservaat tussen Langamankondre en Christiaankondre. Hier kunt u een heerlijke strandwandeling maken of een duik nemen in de monding van de rivier.
In de avonduren gaan wij op zoek naar waar Galibi wereldberoemd om is: zijn lederschildpadden. Deze zeeschildpadden zijn de grootste ter wereld. In het legseizoen (februari – juli) is er een grote kans deze reuzen te zien.

Dag 2 Galibi
galibi-strand1Lekker relaxen in een hangmat op het strand van Galibi. In het gebeid worden ook regelmatig dolfijnen en flamingo’s gesignaleerd. Vandaag wandelen we door de schitterende omgeving en brengen wij een bezoek aan een dorp in de omgeving. Ook zullen wij het schildpaddenmuseum aan de Franse kant van de riveir bezoeken. In de avonduren kunnen wij, wanneer er op de avond hiervoor geen schildpadden zijn gesignaleerd, nog een bezoek brengen aan het strand.Overnachting in het onderkomen aan het strand vlakbij het indianen dorp.

Dag 3 Galibi – Kampplaats
op deze dag beginnen wij onze tour over de Marowijnerivier. Hoe verder wij in zuidelijke richting varen hoe dunbevolkter het gebied wordt. U passert verschillende kleine stroomversnellingen en geniet van het prachtige uitzicht. Na de lunch nemen we een verfrissende duik in de rivier. We overnachten in een kampplaats langs de Marowijne in een hangmat met klamboe.

Dag 4 Kampplaats – Tjon Tjon
tjon-tjon-vis’s Morgens vertrekken we op tijd uit de kampplaats richting Tjon Tjon. De bootocht zal ongeveer 3,5 uur in beslag nemen. We gaan over spectaculaire sula’s (stroomversnellingen) zoals de Mambari-, Singa Tete- en Poligoedoesula die veel kundigheid en ervaring van de bootsleiden vereisen. Bij de samenvloeiing van de Lawa- en Tapanahonyrivier ligt Stoelmanseiland. Hier zullen wij een korte lunchstop maken en het dorp bekijken. ’s Middags varen we richting het dorp Tjon Tjon om daar te dineren en te overnachten. U slaapt in een hangmat met klamboe.

Dag 5 Tjon Tjon – Drietabbetje

tjon-tjon1Na het ontbijt vertrekken we naar de overkant van de rivier om een flinke wandeltocht door de jungle te maken. Met wat geluk ziet u apen en een van de vele prachtige vogel- en vlindersoorten die het land rijk is. De gids vertelt u over de verschillende planten en bomen. Na ongeveer 2 uur lopen bereiken we een machtige waterval aan de voet van het Lelygebergte. Na even te hebben gerust en te hebben gebaad onder de val, wandelen we terug richting de Tapanahonyrivier, waar de boot ons weer komt ophalen.

Na de lunch vervolgetapanahonyn we onze reis richting de fascinerende Granholo vallen. Hier beleeft u een uitermate mooi fotomoment. De Granholo vallen zijn niet over te steken met de boot en daarom steken wij over via de Futupasi, waar onze bagage op een treinkarretje geladen kan worden om via deze weg aan de andere kant van de val te komen. Wij vervolgen onze tocht in een andere of kleinere boot richting de eindbestemming van de dag: Drietabbetje, de residentie van het grootopperhoofd van de Aucaners. Ontmoet de lokale bewoners en maak kennis met de cultuur van de Marrons, die nog zo leven als 250 jaar geleden. Een diepe Afrikaanse cultuur wordt hier in stand gehouden.Hier kunt u ook heerlijk zwemmen of badderen in het ondiepe water aan de oever van de Tapanahonyrivier. ’s Avonds kunt u in het dorp een drankje drinken met de gastvrije bevolking.De overnachting vindt plaats in eenvoudig kampje in hangmatten met klamboe.

Dag 6 Drietabbetje – Tutu Kampoe

Vandaag zullen wij vertrekken richting Tutu Kampoe en toetreden tot het gebeid van de Indianen, de oorspronkelijke bewomers van Suriname. Vanaf Sunakamp vervolgen wij onze tocht voor het meest avontuurlijke gedeelte van de expeditie. Over verschillende sula’s zullen wij onze boot moeten slepen. Deze beleving zult u nooit meer vergeten. Na de eerste sula’s stoppen wij in Granbori, het laatste marrondorp. Hier leven de mensen nog op zeer traditionele wijze. Uit traditie overhandigen wij de de dorpskapitein een fles rum. Hij zal ons toestemming geven verder te reizen en zal onze reis een zegen geven.

tutu-kampoe

Ingezegend en wel reizen wij na de lunch verder richting Tutu Kampoe waar we kennis maken met de eerste groep Indianen. Omdat deze Indianendorpjes moeilijk bereikbaar zijn leven deze mensen bijna geheel zelfvoorzienend. In Tutu Kampoe overnachten we onder een Tukuspan, een traditionele Indianenhut.

Dag 7 Tutu Kampoe – Apetina

Vanaf Tutu Kampoe vervolgen wij onze tocht voor het avontuurlijkste gedeelte van de tocht. Na deze eerste kennismaking met de Indianen varen wij verder richting Punsula, de grootste sula op onze tocht. Wij zullen met z’n allen de boot naar de andere kant van de stroomversnelling moeten trekken.

wonotobovallen-21

Na deze beleving is het nog maar een kwartiertje varen naar Apetina. Onderweg komt u Indianen tegen die met pijl en boog hun vis vangen. In Apetina krijgen wij een rondleiding en een goed inzicht van hoe de Indianen hier traditioneel leven. Apetina ligt in een natuurreservaat en in dit beschermde gebeid is de kans groot dat u apen en verschillende andere dieren tegenkomt. De overnachting vindt plaats in een authentieke hut op palen.

apetina

Dag 8 Apetina – Tebutop – Granda Futu

’s Morgens maken we een dorpswandeling door Apetina. Daarna maken wij optioneel onze weg richting de Tebutop. De beklimming van deze 374 meter hoge, heilige berg neemt zo’n anderhalf uur in beslag. De kale, stitebu1jle granietrots is zwaar maar eenmaal op de top voelt het alsof u de hele wereld aankunt. Geniet van het adembenemende uitzicht over een bijna paradijselijk stuk regenwoud. De stilte heerst op de top. Wanneer u deze klim niet ziet zitten hebben wij hier altijd een passende oplossing voor. Rond het middaguur varen wij door naar Granda Futu om daar in een zelf opgezet junglekamp te overnachten. In dit kamp ervaart u het ultieme junglegevoel. Loop rond in het woud, zwem in de rivier en waan u in het leven van Robinson Crusoe.

Dag 9 Granda Futu – Ingipiking

Van Grandafutu varen we naar Ingipiking. Onderweg moeten wij de boot over 4 verschillende schitterende sula’s heen trekken . Na dit avontuur belanden wij in Ingipiking. Ook hier zullen wij midden in het bos ons eigen kamp opzetten.

Dag 10 Ingipiking – Koedoebakoe – Palumeu
’s Morgens maken wij vanuit Ingipiking een wandeling van een uur door het woud. Wij belanden op deze manier in Koedoebakoe, waar een andere boot ons ophaalt om naar Palumeu te varen. In Palumeu maakt u kennis met de Indianencultuur van tegenwoordig. We overnachten in huisjes met douche en toilet.

palumeu2

palumeu

Dag 11 Palumeu

Vandaag maken we een mooie rustige boswandeling waar u verteld wordt over de medicinale werking van planten en bomen. Verder maken we een dorpswandeling in Palumeu.

Dag 12 Palumeu – Paramaribo

Na het ontbijt kunt u vandaag op eigen initiatief het dorp bekijken en met lokale bewoners praten. Rond 13.30 vertrekt uw vliegtuig richting vliegveld Zorg & Hoop in Paramaribo. Geniet vanuit de lucht nog even van het prachtige uitzicht op het bladerdak van Suriname

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

Aanvullende informatie

Vertrek: Op maandag (op aanvraag), niet in mei en juni i.v.m. de regentijd
Aantal dagen: 12 dagen (elf nachten)
Vervoer: bus en korjaal met buitenboordmotor, vliegen terug vanaf Palumeu
Accommodatie:
Galibi bedden met klamboes
Onderweg in hutjes met bedden of openluchtkampjes met hangmatten met klamboe
Palumeu hutjes met bedden en klamboes en eigen sanitair
Conditie:(zeer) goede conditie

De vaste route kan enigszins worden gewijzigd als de weersomstandigheden en/of waterstanden dat vereisen.