Brownsberg en Isadou

De eerste dag rijdt u met de bus vanuit de stad over de afobaka weg richting natuurreservaat Brownsberg. Het natuurpark, dat circa 13.500 ha beslaat, ligt op circa 130 km van Paramaribo. Brownsberg dankt zijn naam aan John Brown die aan het einde van de 19e eeuw in dit gebied actief was als goudzoeker. Aan de voet van de Brownsberg ligt het transmigratiedorp Brownsweg, waar we een bezoek aan zullen brengen. Deze mensen woonden oorspronkelijk in de dorpen die nu in het Brokopondo stuwmeer liggen.

Op het Mazaroni plateau op circa 500 meter hoogte, liggen de centrale gebouwen en vakantiehuisjes van Brownsberg. Vanaf het plateau,waarbij u een 360 graden uitzicht heeft, lopen wij naar de Leovallen en Irenevallen. In de avonduren slaapt u in een van de vakantiehuisjes van Brownsberg.

Dag 2: we keren na het ontbijt terug naar de bauxiet weg en rijden richting het gebied ten zuiden van het stuwmeer. Dit gebied wordt ook wel Boven – Suriname genoemd. In het Boven – Suriname gebied en de omgeving van het stuwmeer wonen de Saramaccaners zij vertegenwoordigen de grootste groep Marrons.

We rijden naar Atjoni, vanwaar we op de boot stappen richting het eiland Isadou. Onderweg in de boot ziet u de dorpen van de Marrons, afstammelingen van de gevluchte slaven. Tegenover het Saramaccaanse dorp Jaw Jaw ligt het idyllische eiland Isadou. Op dit eilandje staan diverse eenvoudige lodges met bedden en klamboes. Bij het eiland zijn stroomvernellingen waar heerlijk gezwommen kan worden. Bij laag water zijn er diverse zandstrandjes.

Dag 3: vandaag maken we na het ontbijt een eiland / dorpswandeling en maken kennis met de Saramaccaanse cultuur. Daarnaast brengen we een bezoek aan een hele beroemde waterval de: feloelasie.  Na de lunch kunt u nog even zwemmen in een van de stroomsversnellingen, waarna we vervolgens weer richting Paramaribo terugkeren.