Bevolking, rivieren, flora & fauna

Bevolking

Wanneer u in Suriname aankomt zult u direct merken dat er verschillende bevolkingsgroepen en culturen in dit land zijn. Suriname is een groot land, maar heeft maar 450.000 inwoners. De meeste bevolking is geconcentreerd in de kuststreek, waar woont circa de helft van de bevolking in een straal van 35 km rondom de hoofdstad Paramaribo. Groot – Paramaribo heeft circa 200.000 inwoners. De resterende bevlking woont in kleine nederzettingen langs de kust en langs de rivieren. De enige andere plaats van betekenis is Nieuw Nickerie.

Naar schatting wonen er ruim 300.000 mensen van Surinaamse afkomst in Nederland. Suriname kent 8 verschillende bevolkingsgroepen te weten: Hindoestanen, Creolen, Javanen, Marrons of Bosnegers, Indianen, Chinezen, Europeanen en overigen. Geen land ter wereld telt zow eini inwoners van zoveel verschilene oorsprongen als Suriname. Vijfhonderd ajr gelden huisvestte het land alleen maar Indianen. Maar de ontdekking van het land door Europese mogendheden en de daaropvolgene kolonisatie en slavernij bracht bevolkingsroepen uit vrijwel alle delen van de wereld bij elkaar.

Er onstond een raciale mengelmoes. De bevolkingsroep van Suriname vertoont een etnische verscheidenheid die toe te schrijven is aan de gevoerde koloniale arbeidspolitiek om de plantagebouw in stand te houden. Deze gevarieerdheid heeft geleid tot een gesegmenteerde samenleving waarbinnend diverse etnische groeperingen relatief zelfstandig functioneren. Tot dusver  heeft zich het streven naar eenheid in verscheidenheid voornamelijk langs formele weg gemanifesterd, o.a. door het instellen van officiele feestdagen, waarbij christelijke, hindoeistische en islamitische feestdagen een plaats kregen naast nationale gedenkdagen als emancipatiedag ( 1 juli) en onafhankelijkheidsdag ( 25 november).

Rivieren

De afwatering gaat via een aantal parallel lopende, van zuid naar noord stromende, rivieren. De grootste rivieren van Suriname zijn de Corantijn en de Marowijne. In beide rivieren komen talrijke eilanden voor en aan de monding is de breedte ongeveer 10 km. De andere grote rivieren zijn de Coppename, de Saramacca en de Surinamerivier. Kleinere rivieren zijn o.a. de Nickerie, Commewijne en de Cotticarivier. De rivieren langs de kuststreek zijn goed te bevaren. Verder stroomopwaarts en op de kleine rivieren wordt gebruik gemaakt van de grote stuwende werking van de vloed.

Flora

Suriname staat bekend om haar tropische plantengroei. De vegetatie ehef grote verwantschap met die van de aangrenzende Guyana’s ( Brits – en Frans) en met het Amazonegebied. Suriname kent ongeveer 5000 verschillende plantensoorten. Vor een gebid van deze omvang en zonder hoge bergen is dat vrij veel. Enkele veel voorkomende planten zijn de vlinderbloemenfamilie, walstrofamilie, wolsfmelkfamilie, palmen, cactussen, orchideeen etc. Kenmerkend voor Suriname is het kustbos dat bestaat uit mangrove. Hier groeit de parwaboom in het moerasbos ( zwampbos).

Fauna

Suriname is rijk aan insecten (bijvoorbeeld slakken, duizendpoten en vogelspinnen), amfibieën (zoals gifkikkers en padden) en reptielen (zoals de kaaiman, de ratelslang, de anaconda, de hagedis, de leguaan en de boa constrictor). Insecten, amfibieën en reptielen kunt u in het gehele land tegenkomen, dus ook als u in de stad verblijft. Overige diersoorten komen alleen in het tropisch regenwoud voor. De bekendste dieren die in Suriname te vinden zijn, zijn de reuzenzeeschildpadden die elk jaar op het strand van Galibi hun eieren leggen en de Braziliaanse reuzenotter, die onder meer in de Boven-Coesewijne rivier te vinden is.

In het Centraal Suriname Reservaat en Brownsberg (en omgeving) komen onder andere de volgende apen voor: de kapucijneraap, de brulaap, de kwata aap en de babunaap. Daarnaast bestaat het Surinaamse dierenrijk uit knaagdieren, zoals het waterzwijn, de agoeti en de cavia. Ook komen er drie soorten miereneters, twee soorten luiaards en vijf soorten gordeldieren voor, waaronder het reuzengordeldier.

Enkele van de in Suriname voorkomende roofdieren zijn tijgers, jaguars, poema’s, wasberen, ocelotten, piranha’s en ongeveer 65 soorten vleermuizen. Het kustgebied is rijk aan vis en garnalen. Ook zijn er schitterende vlinders te vinden, waarvan de morpho en de lantaarndrager de meest bekende zijn.

U treft verschillende bijzondere vogelsoorten aan, die typisch zijn voor Suriname. Voorbeelden hiervan zijn de rode ibis (te vinden in natuurgebied Bigi Pan), de zwarte gier, toekans en papegaaien (te vinden in gebieden Coppenamemonding / Peruvia). Andere vogelsoorten uit de grote Surinaamse collectie zijn:

 • de twa twa (kleine parkietsoort)
 • bosruiter
 • grietjebie
 • ijsvogel
 • steenduif
 • rotshaan
 • boshaan
 • glansvogel
 • kolibri
 • kiekendief
 • dansmeestertje